Бързите антигенни тестове ще спасят системата, заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев,

...
Бързите антигенни тестове ще спасят системата, заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев,
Коментари Харесай

Кантарджиев: Бързи тестове ще спасят системата

Бързите антигенни проби ще спасят системата, съобщи проф. д-р Тодор Кантарджиев, шеф на Национален център за заразни и паразитни заболявания, по време на брифинга на НОЩ. По думите му те са най-хубавото за учебните заведения, детски градини, всички приемни обособения в лечебни заведения, наложително в спешна помощ, джипитата, тъй като се позитивират при температура и коронавирусна зараза.

„ Ако бързият тест за антигени е позитивен, индивидът може да болести. Ако човек има температура и има коронвирус, пробата ще се позитивира. Няма да е позитивен преди теста и температурата. ”, изясни той.

По думите на проф. Кунчев няма по какъв начин да се приказва дали човек е инфектиран с грип А, грип Б или ковид. „ Слушайте, сега грип няма. Циркулацията му стартира декември, пикът е януари-февруари. Сега няма за какво да търсим грип. Сега е моментът за коронавирусния тест. ”, акцентира той.

Относно упреците, че лабораториите не могат да вършат толкоз доста проби дневно, доктор Кантарджиев изясни, че 65 лаборатории са в заповедта на министъра. Този лист непрекъснато се актуализира и усилва. Освен тях, още 185 частни лаборатории рапортуват своите позитивни случаи. Тяхната активност също се внасят в данните на страната.

Той даде образец с Националната референтна лаборатория, че в случай че в 11 часа са получени проби, те могат да са подготвени в 11 и 30. Така там са имали и 600 проби за ден.

Трябва невъзмутимо без суматоха и преекспониране да се изясняват нещата, акцентира роф. д-р Тодор Кантарджиев.„ Здравната система, страната, лекарите, сестрите, водачите на спешна помощ вършат каквото могат. Ако го има и разбирането от хората, нещата щяха да са по-добре. ”, сподели той.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР